piątek, 1 lutego 2013

Ziemniaczane z ugotowanym jajkiem



Moja mama przygotowuje pyszne mielone kotlety jajeczne, na kolację w domu gościły zaś bardzo często klasyczne placki ziemniaczane. Oba przepisy połączyłam. Placki ziemniaczane to smak rodzinnego domu.

Skład: 
1kg ziemniaków, 
1 cebula, 2 jajka, 
2-3 łyżki mąki, 
sól, 
pieprz, 
szczypta kurkumy, 
czosnek niedźwiedzi,
szczypta chili, koperek
+ 4 jajka ugotowane na twardo

Ziemniaki obieramy, chwile namaczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy startą cebulę, 2 jajka, mąkę oraz przyprawy. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie. 

Widziałam urokliwy film. "Once" z Glenem Hansardem, czuła opowieść podnosząca na duchu z przepiękną ścieżką dzwiękową. No to piosenka, która swoją drogą w 2008 zgarnęła Oscara. Prosty utwór o trudnych uczuciach. Jak nie lubić...

2 komentarze:

  1. kolejny fajny sposób na placuszki ziemniaczane :)))
    no i fajny filmik :)))) oglądałam go kiedyś :)))

    Pozdrawiam :)))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. czasami też serwuje placki na kolacje,w wersji z jajkiem jeszcze nie jadłam więc następnym razem wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń