1 masło, 3 żółtka, 5 łyżek cukru -> składniki utrzeć
5 łyżek mleka podgrzać. 2 łyżki proszku do pieczenia wsypać do gorącego mleka.
3 szklanki mąki -> połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie utrzeć.
5 łyżek mleka podgrzać. 2 łyżki proszku do pieczenia wsypać do gorącego mleka.
3 szklanki mąki -> połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie utrzeć.
Ciasto rozwałkować pod formę (można je też utrzeć na grubych oczkach i poukładać palcami).
Zapiec ciasto 15-20 minut.
Zapiec ciasto 15-20 minut.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać brązowego cukru aż puszczą sok. Dodać cynamon do smaku. Pozostałe po 3 jajkach białka ubić na sztywno pod koniec dodając pół szklanki cukru brązowego i 2 płaski łyżeczki cynamonu. Połączyć z jabłkami. Całość wsypać na ciasto i piec ok. 40 min. w 180 stopniach. Pycha!
Zobaczcie jak Kimbra sobie radzi na looperze:
Aromatyczna i na pewno smaczna :D
OdpowiedzUsuńWszystko, co ma w sobie cynamon, w mniejszej lub większej ilości (najlepiej to drugie) to dla mnie mega-pychota ;)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!