niedziela, 16 października 2011

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Składniki:
10 średnich ziemniaków
1 opakowanie szpinaku mrożonego 
garść suszonych pomidorów
1 duża cebula, 4 ząbki czosnku
20 dg pieczarek
100ml bulionu warzywnego
100ml śmietany
pieprz, sól, kminek, papryka słodka
połowa kostki twardego żółtego sera

Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry, następnie obgotowujemy w osolonej wodzie. 
2. Na patelni przygotowujemy farsz: do oszklonej cebuli dorzucamy starte na tarce z dużymi oczkami pieczarki i szpinak. Dusimy do zmiękczenia i odparowania wody. Na końcu doprawiamy gałką muszkatołową, czosnkiem, solą/pieprzem.
3. Pomidory skrajamy na drobne kawałki, ser ścieramy na dużych oczkach tarki
4. Bulion warzywny (lub grzybowy) łączymy ze śmietaną 
5. Formę na zapiekankę smarujemy masłem i wykładamy plastrami ziemniaków. 
6. Zalewamy ziemniaki połową sosu śmietanowego i posypujemy połową żółtego sera i połową suszonych pomidorów. 
7. Na ziemniaki nakładamy farsz z patelni, zalewamy resztą sosu. 
8. Całość posypujemy resztką suszonych pomidorów i sera, słodką papryką i kminkiem.


Naszą zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do zmiękczenia ziemniaków (ok. 45 minut). Zapiekanka znika ze stołu w mgnieniu oka, jest idealna na jesienne mroźne dni, które właśnie nas dopadły. Jedźmy i nie dajmy się zwariować :)

1 komentarz: