wtorek, 18 października 2011

Ciasteczka cytrynowe

Składniki suche: 150 mąki, łyżka proszku do pieczenia, 60g cukru, szczypta soli, skórka z 1 cytryny, pół torebki cukru waniliowego
Składniki mokre: 1 jajko, 1 mały kefir, 60g masła
Dekoracja: rodzynki, skórka z cytryny smażona na miodzie, cukier puder

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej łączymy kefir z jajkiem i roztopionym i ostudzonym masłem. Składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy delikatnie, ale niezbyt dokładnie, mogą pozostać w nim grudki. Ciasto wlewamy w wysmarowane masłem foremki. Posypujemy rodzynkami. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 15/20 minut do zarumienienia.
Ciepłe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy smażonymi na miodzie skórkami z cytryny. Jakoże dużo cukru w naszych ciasteczkach, dorzucamy jeszcze trochę Psychocukru, z pierwszej płyty, na osłodę widma dnia, gdy trzeba wstać:


Udostępnij

1 komentarz: