Składniki:
szklanka ciecierzycy (namoczona przez noc), 5 łyżek białego sezamu, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka oleju sezamowego, 3 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, pieprz cayenne, niecałe pół szklanki wody.
Przepis podstawowy zaciągnięty z Kwestii Smaku. w mojej wersji nie skąpię czosnku i dodaję więcej oliwy zamiast wody. Gdyby był to hummus dla mnie ,dodałabym jeszcze więcej czosnku i wkroiła w środek zieleninę. Hummus jest zaś na prezent, więc starałam się zachować tradycyjne składniki i proporcje.
Zaczynamy od przyrządzenia tahini czyli pasty sezamowej. Można kupić gotową, ale wiadomo - samemu przyrządzić smaczniej. Na suchej patelni prażymy sezam około 7-8 minut aż zbrązowieje. Gdy lekko ostygnie blendujemy go. Dodajemy oliwę, olej sezamowy, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek i blendujemy dalej.
Cieciorkę moczoną przez całą noc gotujemy - by ugotowała się szybciej dosypmy do garnka łyżeczkę sody oczyszczonej. Blendujemy dodając tahini. Przyprawiamy wedle uznania. Dokładnie blendujemy do gładkiej masy, w razie potrzeby dolewamy wodę.
I gotowe! W kalendarzu zima, za oknami śniegu brak, czekamy więc...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz