sobota, 17 grudnia 2011

Trufle kawowe



Składniki: 1 gorzka czekolada, 1/3 kostki masła, 14 herbatników, 2 łyżki cukru pudru, rodzynki w czekoladzie, skórka z 1 pomarańczy, kawa mielona do obtaczania.

Inspiracją był przepis pochodzący z programu Atelier Smaku, no i oczywiście zbliżające się Święta.  Herbatniki rozdrabniam na drobny piasek. Czekoladę z masłem rozpuszczam na parze, mieszając cały czas. Dodaję do niej cukier puder. Do gorącej czekolady dorzucam rodzynki w czekoladzie, chwilę jeszcze gotuję. Zdejmuję czekoladę z pary, dodaję zmielone herbatniki i skórkę pomarańczy, dokładnie mieszam. Z jeszcze ciepłej masy formułuję kulki i obtaczam je w mielonej kawie. Odstawiam do lodówki. 

Trufle przystrajam cytrusami, które suszyłam przez ostatni tydzień i laskami cynamonu. Zapach świąt zagościł u mnie na dobre. Smacznego! 


Udostępnij

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz