Składniki: 200g zielonej soczewicy, 2 marchewki, 1 słodka cebula, 3 jajka, główka czosnku, pół czerwonej papryki, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, mielona papryka, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, mielone orzechy.
Wykonanie: Niebrany czosnek pieczemy w piekarniku w ok. 180 stopniach do miękkości. Soczewicę gotujemy do miękkości w ok. 3 szklankach osolonej wody. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, pieprz ziołowyi czosnek niedźwiedzi. Następnie dosypujemy do nich starte na tarce marchewki i paprykę oraz posiekaną cebulę. Dusimy do miękkości. Do ugotowanej soczewicy dodajemy warzywa z patelni oraz obrany upieczony czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne. Dodajemy roztrzepane jajka i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była za rzadka należy dosypać trochę bułki tartej. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mielonymi orzechami blachy. Wierzch posypujemy mielonymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny.
W Wielkanocny nastrój wprowadza przepiękny głos Imany...
Udostępnij
W Wielkanocny nastrój wprowadza przepiękny głos Imany...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz