wtorek, 29 maja 2012

Batonik orzechowo-czekoladowy

Składniki:
100g roztopionego masła, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, opakowanie pokruszonych ciasteczek digestive, szklanka wiórków kokosowych, pół szklanki musli, dwie garści orzechów włoskich, garść migdałów blanszowanych, garść rodzynek królewskich, puszka mleka skondensowanego słodzonego. 

Wykonanie: 
Foremkę wykładamy folią aluminową, wlewamy roztopione masło. Wsypujemy warstwami pokruszone ciastka, czekoladę, wiórki kokosowe, musli, orzechy, migdały i rodzynki. Całość zalewamy mlekiem skondensowanym i pieczemy 30 minut w rozgrzanym do 170/180 stopni piekarniku. W połowie pieczenia przykryłam wierzch ciasta folią, tak by nie spiekł się za bardzo. Ciasto po ostudzeniu można kroić jak batoniki! Szybko i smacznie, niestety też kalorycznie :)

Do pełnej słodkości kawałek Jamala, moim zdaniem jeden z lepszych polskich teledysków ostatnich lat.


Udostępnij

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz