środa, 30 maja 2012

Botwinka z serkiem topionym

Składniki: 2 małe marchewki, 2 małe pietruszki, odrobina selera, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, pęk botwinki z burakami, 2 serki topione, śmietana 18%, sok z cytryny, świeża pietruszka, ok. 2 litry bulionu, przyprawy: zioła prowansalskie, kminek, pieprz cayenne, czerwony pieprz, sól. 

Wykonanie: 
- Drobno zsiekaną cebulę z czosnkiem szklimy na oliwie, dosypujemy przyprawy; dodajemy posiekane drobno - marchewkę, pietruszkę i seler. Chwilę podsmażamy następnie dodajemy drobno zsiekaną botwinkę z burakami (rękawiczki do krojenia buraków mile widziane). Gdy warzywa zmiękną zalewamy warzywa bulionem i gotujemy. Można dodać czerwoną fasolę z puszki i kilka kropel tabasco.
- W oddzielnym garnku rozpuszczamy w śmietanie serki topione. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Do śmietany wlewamy szklankę zupy i dokładnie mieszamy. Następnie masą zaprawiamy resztę zupy, cały czas mieszając aż do zagotowania. Na końcu dodajemy sok z połowy cytryny i pietruszkę. Smacznego!  Sezon na botwinkę i sezon na Brodkę uważam za otwarty!


Udostępnij

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz