poniedziałek, 4 czerwca 2012

Curry z ciecierzycy


Składniki:
1 szklanka moczonej przez noc ciecierzycy, 3/4 szklanki opłukanej zielonej soczewicy, 1 kalarepa, 1 por, 1 pietruszka, marynowane pieczarki, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku; przyprawy: curry, imbir, chili, pieprz cayenne, kurkuma, sól, pieprz, świeży koperek.

 
Uwielbiam ciecierzycę pod każdą postacią. Nie używam tej z puszki, gdyż niewiele w niej właściwego smaku cieciorki. Namoczoną ciecierzycę i soczewicę gotuję w osolonej wodzie w oddzielnym garnku (ok. 3 szklanki wody). Na patelni szklę posiekaną cebulę z czosnkiem. Do cebuli dodaję pół łyżeczki imbiru, łyżeczkę kurkumy i łyżeczkę curry. Dorzucam drobno zsiekane pietruszkę, por i kalarepę. Podduszam aż warzywa zmiękną. Gdy ciecierzyca z soczewicą zrobią się miękkie dorzucamy do garnka resztę podduszonych warzyw. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą, chili i pieprzem cayenne wedle uznania i gotujemy. Gdy wszystkie warzywa się zagryzą, doprawiamy jogurtem naturalnym (około 200 ml).


Doprawić można wedle uznania, ja nie pożałowałam curry i chili. Można dodatkowo dodać kmin rzymski (ja akurat nie miałam) i garam masalę. I nie można się oderwać! Jako że w niedzielę widzę się na koncercie z Lauryn, posłuchamy sobie starego hitu:

Udostępnij

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz