czwartek, 6 grudnia 2012

Chleb orkiszowy ze słonecznikiem

Składniki:

Zaczyn:
100ml aktywnego zakwasu żytniego
200g mąki orkiszowej graham
100g letniej wody
Ciasto właściwe:
300g mąki orkiszowej graham
100g mąki pszennej
100g mąki żytniej chlebowej
duża łyżka miodu
łyżeczka soli

3/4 szklanki pestek słonecznika
1 jajko


Na początek coś na rozruch, bo nie mogę się uwolnić od tej piosenki:


Zaczyn wyrabiam i odstawiam na 8-10h do wyrośnięcia. Odstawiam też do namoczenia w wodzie pestki słonecznika. Gdy zaczyn jest gotowy (mój pięknie pracował!) dodaję do niego resztę składników, przesianą mąkę, wodę, miód, sól oraz pestki słonecznika. Wyrabiam ciasto, jeśli lepi się do rąk podsypuję mąką. Wyrobiony bochen przykrywam ściereczką i odstawiam na 3h do wyrośnięcia, powinien przez ten czas podwoić swoją objętość. Po tym czasie smaruję chleb roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni i piekę bochen przez 10 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 210 i piekę jeszcze 35 minut. I już! No pyszny wyszedł! 

Można juz obejrzeć relację z Soundclash'a, bardzo fajnie zorganizowana impreza, która dostarczyła mnóstwo pozytywnych muzycznych emocji. Zapraszam do oglądania! Tymczasem nie mogę doczekać się dwóch dokumentów muzycznych, które w 2013 ujrzą świat dzienny - mowa o Sound City w reżyserii Dave'a Grohl'a oraz o biografii Beyonce rzecz jasna! No! A teraz idę z mężem do kina!

2 komentarze: