wtorek, 22 stycznia 2013

Chleb żytni orkiszowy ze śliwką

Zaczyn: 7 łyżek zakwasu aktywnego, 150g mąki żytniej, 120ml wody letniej
Ciasto właściwe: gotowy zaczyn, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 300g mąki orkiszowej, 100g mąki pszennej chlebowej, 150g mąki żytniej chlebowej typ 2000, 250ml letniej wody, namoczone siemie lniane, pestki słonecznika oraz garść śliwek suszonych.

Na początek duet z Nowego Jorku, dark popowo, elektryzuje co?


Zaczyn przygotowuję oczywiście dzień wcześniej i odstawiam na noc w nieprzewiewnym miejscu. Następnie dodaję go do przesianej mąki, soli i cukru (może być w zamian łyżka miodu). Dolewam wodę i namoczone nasiona ze śliwkami. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na kilka godzin aż podwoi swoją objętość. Następnie zagniatam raz jeszcze i przekładam do keksówki. Odstawiam na kolejne 2-3h. Przed włożeniem do piekarnika smaruję chleb oliwą. Piekę w 220 stopniach, po 10 minutach zmniejszam do 200 stopni i piekę jeszcze około 50 minut.

3 komentarze: