Składniki: 1 litr mleka, szklanka kaszy mannej, kostka margaryny, pół szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, garść rodzynek, garść płatków migdałowych, 4 małe łyżki kakaa, dwie garści orzeszków solonych, czekolada mleczna, zapach migdałowy, herbatniki.
Chciałabym się powołać na jakieś źródło, ale po wpisaniu w wyszukiwarkę 'ciasto z kaszą manną' wyskakuje Wam kilkadziesiąt przepisów wyglądająch prawie tak samo. Więc się nie powołam, bo każda mama robiła je właśnie w ten sposób!
Na dnie blaszki wykładamy herbatniki i posypujemy je płatkami migdałów. W garnku gotujemy mleko z margaryną i cukrem. Gdy margaryna się rozpuści dosypujemy powoli kaszę manną cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje dosypujemy rodzynki (mogą być inne bakalie), kakao i zapach migdałowy - wszystko dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki a na wierzch układamy ich kolejną warstwę. Ciasto polewamy roztopioną w maśle czekoladą i posypujemy orzeszkami! Odstawiamy do ostygnięcia i pałaszujemy!
A teraz coś polskiego, choć nie brzmi:
chętnie wypróbuję przepis, jednak nie używam margaryny i zastąpię ją masłem i stąd pytanie :) ile gram ma kostka margaryny?
OdpowiedzUsuń250 gram
OdpowiedzUsuńa moja mama i ja inaczej robimy to ciasto, na miodowych spodach:) Wygląda smacznie muszę spróbować ten przepis:)
OdpowiedzUsuńa powiedz coś więcej o tych miodowych spodach :)
OdpowiedzUsuńpowiedz, powiedz, co to za spody? pierwsze słyszę! dzięki Beti za odpowiedź, chyba dzisiaj powstanie, bo już mnie mąż do sklepu pogania po kaszę manną :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto :) To taki powrót do studenckich czasów :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste deserki :)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń