Składniki: Słuszna porcja kurek, kilka suszonych grzybów, 2 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3 łodygi selera naciowego, por, 4 ziemniaki, śmietana 18% (lub dwa serki topione), liść laurowy, 3 ziela angielskie, sól, pieprz ziołowy, płaska łyżeczka brązowego curry, płaska łyżeczka papryki mielonej czerwonej, szczypta gałki muszkatołowej, łyżka soku z cytryny, płatki migdałów i zielona pietruszka.
Na patelni podsmażam cebulę, na której duszę kurki. W garnku przygotowuję bulion z warzyw, marchewki, poru, selera naciowego, pietruszki oraz suszonych grzybów. Gotuję warzywa do miękkości, następnie dodaję połowę kurek oraz ziemniaki. Przyprawiam i gotuję do miękkich ziemniaków. Z garnka wyjmuję suszone grzyby i miksuję całą zupę na krem. Zaprawiam śmietaną i dorzucam resztę kurek. Podaję ze smażonymi płatkami migdałów i zieloną pietruszką! Jest mega!
A ta piosenka jakoś za mną chodzi:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz