Składniki: łyżka masła, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 3 szalotki, 2 ząbki czosnku, plaster świeżego imbiru, czarnuszka, łyżka sosu sojowego, majeranek, grzyby leśne różne, kurki, 4 ziemniaki, świeży koperek, sól, pieprz kolorowy mielony, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, szczypta brązowego curry.
Wykonanie: Na dno garnka wrzucam masło, posiekaną szalotkę, imbir, posiekany czosnek, majeranek i czarnuszkę. Chwilę podsmażam, następnie dodaję wodę i grzyby (ja miałam zamrożone, zebrane latem przez rodziców). Dorzucam posiekaną włoszczyznę i gotuję na bardzo małym ogniu około godzinę dwadzieścia/trzydzieści. Pod koniec dodaję ziemniaki i gotuję zupę do ich miękkości. Przyprawiam pozostałymi przyprawami. Można zaprawić jogurtem naturalnym lub śmietanką. Niedzielna pychota!
I brytyjski soul:
I brytyjski soul:
Ale dawno nie robiłam grzybowej, a uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńtaką lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńDużo grzybów to dużo smaku!
OdpowiedzUsuń