piątek, 6 maja 2011

Muffiny czekoladowe z bakaliami


SKŁADNIKI SUCHE:
250g mąki, 175g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pół łyżeczki sody, 2 łyżki kakao
Tabliczka roztopionej gorzkiej czekolady
150g wiórków lub groszków czekoladowych

MOKRE:
250ml mleka, 100g rozpuszczonego masła
Łyżka aromatu waniliowego


WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Składniki wymieszać w osobnych miskach, a następnie mokre przelać do suchych mieszając.Ciasto wkładać do foremek do wysokości ¾. Można posypać orzeszkami, nerkowcami, rodzynkami innymi bakaliami. Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Przepis zainspirowany przepisem Nigelli. Muffinki wychodzą super i są wilgotne w środku!

Udostępnij

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz