Składniki:
Ziemniaki (na oko)
Pieczarki (na oko)
Pietruszka
Wafle tortowe (Andruty)
Jajko
Bułka tarta
Oliwa z oliwek
Ziemniaki (na oko)
Pieczarki (na oko)
Pietruszka
Wafle tortowe (Andruty)
Jajko
Bułka tarta
Oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na patelni, dodać do ziemniaków. Proporcje ziemniaków do pieczarek wedle uznania. Dodać pietruszkę i ulubione przyprawy. Gorącą masę ziemniaczano-pieczarkową nałożyć na wafel tortowy (mi masy starczyło na 4 wafle). Wafle pod wpływem ciepła zmiękną, należy chwilę odczekać aż masa się wtopi w wafel. Jeśli wafel nie mięknie włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Wafle zrolować i pociąć na małe roladki. Gotowe kawałki panierujemy w jajku i bułce tartej i obsmażamy jak kotlety.
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na patelni, dodać do ziemniaków. Proporcje ziemniaków do pieczarek wedle uznania. Dodać pietruszkę i ulubione przyprawy. Gorącą masę ziemniaczano-pieczarkową nałożyć na wafel tortowy (mi masy starczyło na 4 wafle). Wafle pod wpływem ciepła zmiękną, należy chwilę odczekać aż masa się wtopi w wafel. Jeśli wafel nie mięknie włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Wafle zrolować i pociąć na małe roladki. Gotowe kawałki panierujemy w jajku i bułce tartej i obsmażamy jak kotlety.
Udostępnij
ale czad! dziś wypróbuje :) dam znać jak wyszło :) do usłyszenia po obiedzie :)
OdpowiedzUsuńa więc.....istny szał dla kubków smakowych i nie tylko, choć wafel mi nie zmiękł, ja też nie zmiękłam = musiał sie poddać ;) z przyjemnością powrócę do tego przepisu :p
OdpowiedzUsuń