Składniki:
1 duża cebula, pół papryczki chilli, garść liści świeżej mięty, puszka pokrojonych pomidorów, 1/3 puszki mleczka kokosowego, 3 krople tabasco, odrobina świeżego startego imbiru, 3 ząbki czosnku, łyżeczka curry, sól, piperz. Opcjonalnie cukinia.
Wykonanie:
Do garnka wlewam pomidory z mlekiem kokosowym i gotuję na małym ogniu. Stopniowo dorzucam zsiekaną drobno cebulę, czosnek, imbir. Dorzucam posiekaną miętę i papryczkę chilli. Zagotowuję i doprawiam do smaku resztą przypraw. By sos był bardziej treściwy można dodać posiekaną drobno i smażoną na świeżym imbirze cukinię.
Nie trudno się domyśleć, że dużo indyjskich smaków u mnie w czasie urlopowym! Wszystko przez wizytę w pewnej knajpce indyjskiej w Gdańsku, w której miałam przyjemność jeść moje ulubione smaki! Tymczasem czekam na kolejny wakacyjny wyjazd, już wkrótce... A wspominając Gdańsk, piosenka, która znalazła się na składance 'Magiel Wagli' na płycie Wojtka Waglewskiego:
Uwielbiam Gdańsk, a sos musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń