wtorek, 31 lipca 2012

Pieczarkowa Ostra Krem

Składniki:
30-40dg pieczarek
1 duża pietruszka
1 por, 1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 młode ziemniaki
2 serki topione
kawałek świeżego imbiru
połowa papryczki chili
łyżka curry
sól, świeży pieprz
Pieczarki dokładnie myję i odkrawam od nich ogonki, które odkładam. W garnku na oliwie szklę drobno zsiekaną cebulę, pokrojony czosnek, papryczkę chili i pocięty w paseczki imbir. Dosypuję łyżeczkę brązowego curry i chwilę jeszcze szklę. Do garnka wrzucam pokrojone pieczarki i duszę przez około 5 minut. Do całości dolewam bulion warzywny, dosypuję posiekaną pietruszkę, por i zostawiam do zagotowania. Na końcu dosypuje pokrojone w kostki ziemniaki, przyprawiam solą i pieprzem (dałam też łyżkę sosu sojowego) i gotuję do miękkości. 

Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, odstawiam garnek z ognia i blenduję całą zupę na krem. Odłożone wcześniej ogonki kroję na drobną kosteczkę i smażę na oliwie. Doprawiam. W oddzielnym garnku roztapiam serek topiony z kilkoma łyżkami zupy. 

Zupę zaprawiam serkiem, w środek dorzucam smażone ogonki pieczarek.I ju! Niestety zaangażowane aż trzy garnki! Ale... warto było, zupa przepyszna :)

Chodzi za mną ten zasłyszany w Roxy kawałek od kilku dni, dlatego teraz trochę amerykańskiego elektroclasha:


Ale jeszcze muszę tu wrzucić najnowszą Skunk Anansie, w oczekiwaniu na wrześniową płytę, Skunk udostępniła 2 nowe kawałki, wybieram I Believed In You, i cóż, mało pozytywnie tu dzisiaj, czasem i tak musi być:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz