środa, 24 października 2012

Chleb wieloziarnisty


Składniki:

05 kg mąki wieloziarnistej
3 łyżki ziaren słonecznika
3/4 szklanki płatków owsianych
łyżka czarnego sezamu
   
   0,5 litra letniej przegotowanej wody
   0,6 g żywych drożdży 
   łyżka brązowego cukru
   łyżka soli



 

W letniej wodzie rozpuszczam drożdże z cukrem i solą. Odstawiam na 15 minut, przykrywając ścierką. Mąkę przesiewam, dodaję resztę suchych składników.  Łączę ze składnikami mokrymi i dokładnie mieszam. Odstawiam na godzinę w ciepłym miejscu aż ciasto urośnie. Po godzinie przekładam masę do keksówki wysypanej mąką. Wierzch wygładzam odrobiną wody i posypuję nasionami. Piekę  rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę.

Widziałam wczoraj francuski dramat Cafe de flore, nie mogę go nie polecić. Oprócz klimatu kieślowskiej "Weroniki", zwróćcie uwagę na muzykę. Na soundtracku nie zabrakło utworów The Cure czy Pink Floydów jak i oczywiście przewodniego jazzowego motywu Cafe de flore. Ale pojawiły sie również i takie perełki:

I jeszcze coś z klasyki:



Ah! Romantycznie! A chleb póki co na drożdżach, ale zabieram się za robienie zakwasu na chleb i upichcenie prawdziwego żytniego! 

3 komentarze:

  1. Chlebek prezentuje się pięknie i muzyka idealna! Super :)
    Pozdrawiam gorąco i zachęcam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie Znajdzprzepisy.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Będę musiała zrobić!

    OdpowiedzUsuń