marchew
cebule
cukier
rodzynki, migdały, daktyle i suszone morele - wszystkiego po równo.
cynamon
Cymes to coś na kształt gulaszu na słodko, w którego skład wchodzi podsmażana marchewka. Poza nią może zawierać wszelkiego rodzaju bakalie, orzechy, jabłka, ananasy, ziemniaki, pomidory, a dla mięsożernych wołowinę czy kurczaka, zatem wszystko co jest akurat pod ręką i jest koszerne. Ważne, by cymes zachował swój wyraźnie słodki i lekko kwaśny smak. Zaznaczam, że nie jestem jedyną autorką zaprezentowanego na zdjęciu cymesu.
Cebule kroimy w piórka, marchew w plastry. Podsmażamy cebulę na oleju (w kuchni żydowskiej nie używa się oliwy). Dodajemy marchew i resztę składników. Dolewamy wody, by się nie przypalało. Bakalie dodajemy w równych ilościach, ważne by nie pominąć migdałów. Jeśli dodajemy całe migdały, wcześniej należy je zblanszować. Wymiennie mogą być płatki migdałowe. Wszystko gotujemy dość długo w garnku, aż potrawa nabierze brązowego koloru.
Ale posłuchamy czegoś polskiego:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz