poniedziałek, 26 listopada 2012

Chleb mieszany na zakwasie


Zaczyn: 
130 g aktywnego zakwasu żytniego razowego
100g wody
200g mąki orkiszowej graham

Ciasto właściwe:
100g mąki żytniej chlebowej typ 720
400g mąki pszennej typ 480
50g mąki orkiszowej graham
ok. 210-230 g wody
1 łyżka soli
1 łyżka miodu (lub cukru)
łyżeczka suchych drożdży

Zaczyn rozrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia na ok 8-10h.

Przepis podpatrzyłam tu. Mąki przesiewam i łączę z solą i drożdżami suchymi. Dodaję resztę składników wraz z przygotowanym wcześniej zaczynem. Wyrabiam ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie podsypuję mąką orkiszową, jeśli jest zbyt zbite podlewam więcej wody. Ciasto ma się uformować w jednolity bochen. Odstawiam je do wyrośnięcia na 2-2,5h. Następnie przekładam na papier do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę najpierw w 230 stopniach, po około 10 minutach zmniejszam do 210 stopni. Piekę jeszcze około 25-30 minut. 

Zasłyszany gdzieś kawałek, chodził za mną cały dzień:

2 komentarze:

  1. nigdy sama w domu nie piekłam chleba.. i żałuję, bo patrząc na wasze cuda, apetyt rośnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo kształtny ten bochenek :)

    OdpowiedzUsuń