Zaczyn:
130 g aktywnego zakwasu żytniego razowego
100g wody
200g mąki orkiszowej graham
Ciasto właściwe:
100g mąki żytniej chlebowej typ 720
400g mąki pszennej typ 480
50g mąki orkiszowej graham
ok. 210-230 g wody
1 łyżka soli
1 łyżka miodu (lub cukru)
łyżeczka suchych drożdży
Zaczyn rozrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia na ok 8-10h.
Przepis podpatrzyłam tu. Mąki przesiewam i łączę z solą i drożdżami suchymi. Dodaję resztę składników wraz z przygotowanym wcześniej zaczynem. Wyrabiam ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie podsypuję mąką orkiszową, jeśli jest zbyt zbite podlewam więcej wody. Ciasto ma się uformować w jednolity bochen. Odstawiam je do wyrośnięcia na 2-2,5h. Następnie przekładam na papier do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę najpierw w 230 stopniach, po około 10 minutach zmniejszam do 210 stopni. Piekę jeszcze około 25-30 minut.
Zasłyszany gdzieś kawałek, chodził za mną cały dzień:
nigdy sama w domu nie piekłam chleba.. i żałuję, bo patrząc na wasze cuda, apetyt rośnie!
OdpowiedzUsuńbardzo kształtny ten bochenek :)
OdpowiedzUsuń