średni garnek ziemniaków
2 garście pomidorów suszonych w oliwie
2 garście oliwek zielonych
3 parówki sojowe
1 cebula czerwona
1 ząbek czosnku
kostka żółtego sera
śmietana 18%
2 jajka, pieprz ziołowy,
sól, zioła prowansalskie
Ziemniaki podgotowuję i odstawiam do ostudzenia. Ser ścieram na grubych oczkach tarki. Na patelni szklę cebulę z czosnkiem, dorzucam posiekane w kostkę parówki, pomidory suszone i zielone oliwki. Całość duszę kilka minut, przyprawiając na końcu solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Śmietanę mieszam z jajkami, można lekko posolić.
Ziemniaki kroję w plastry, połowę z nich układam na dnie wysmarowanej masłem brytfanny. Posypuję połową żółtego startego sera i zalewam połową sosu. Następnie wykładam cały farsz, na nim zaś resztę ziemniaków. Całość posypuję resztą żółtego sera i zalewam resztą śmietany. Tak przygotowaną zapiekankankę wkładam do rozgrzanego do 180 piekarnika i piekę około 50-55 minut.
Posłuchajcie dziewczyny tego numeru! Kojarzy mi się ze starymi czasami, wieczorami filmowymi u mojego przyjaciela, który niestety wyemigrował. Chyba znak, że tęsknię.
Posłuchajcie dziewczyny tego numeru! Kojarzy mi się ze starymi czasami, wieczorami filmowymi u mojego przyjaciela, który niestety wyemigrował. Chyba znak, że tęsknię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz