środa, 20 czerwca 2012

Kapuśniaczek

Ale jak to kapuśniak bez mięsa?
Składniki: kiszona kapusta, 1 duża marchewka, 1 duża cebula, duży ząbek czosnku, kawałek świeżego startego imbiru, kminek mielony i kminek w całości, 5 średnich młodych ziemniaków, sól, świeży pieprz, liście laurowe, koperek,bulion warzywny lub grzybowy. 


Ależ za mną chodził kapuśniaczek! Kapustę odsączamy, żeby nie był zbyt kwaśny. Jeśli kapusta nie jest drobno posiekana, kroimy ją na krótsze paski! W garnku na oliwie podsmażamy pociętą w plastry cebulę z ząbkiem czosnku, imbirem i utartą na dużych oczkach marchewką. Dosypujemy szczyptę całego kminu. Po chwili dodajemy kapustę i lekko podsmażamy. Zalewamy bulionem warzywnym, dosypujemy kmin mielony, przyprawiamy do smaku. Złota zasada kapuśniaka - ziemniaki gotujemy w oddzielnym garnku, żeby nie stwardniały w kwaśniej zupie. I dodajemy je na końcu.I tak patrzę, że jeszcze tu nie zachwycałam się singlem tegorocznego Męskiego Grania! O!

1 komentarz:

  1. Zupa palce lizać polecam i dziękuje Beti

    AAAnna

    OdpowiedzUsuń