Sezon na truskawy w pełni! Bardzo pyszne ciacha, można dodać mniej cukru i sok z połowy cytryny, żeby nie wyszły za bardzo słodkie!
W garnku rozpuszczamy masło. Dosypujemy cukier i na bardzo małym ogniu gotujemy aż się rozpuści. Wlewamy mleko, jakieś 2-3 łyżki. Do garnka dosypujemy wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do nich mąkę i mieszamy. Następnie ubite białko dodajemy do pozostałej masy, dokładnie mieszając.
Z masy formujemy kulki, w środek zawijając kawałki truskawek. Układamy je na wyłożonej papierem blasze i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 min, aż do zbrązowienia.
Pozostając pod urokiem muzyki zasłyszanej w filmach, coś na rozruch:
Wyborne!
OdpowiedzUsuń