rucola
zielone oliwki
ser pleśniowy niebieski
ser żółty gauda
truskawki
pestki słonecznika
oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie, sos sojowy
Uwielbiam jak przychodzą goście! Uwielbiam już od momentu robienia zakupów, planowania przekąsek, krzątaniny w domu. Dla moich przyjaciół przygotowałam między innymi letnią sałatkę z truskawkami. Nie mam w zwyczaju podawać proporcji składników jeśli chodzi o sałatki, trzeba je modyfikować pod siebie lub ilość chętnych do jej spożywania.
Rucolę dokładnie myjemy i usuwamy twarde końcówki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę, dorzucamy oliwki. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Po uprażeniu dodajemy do sałatki. To jest nasza baza, zalewamy ją przygotowanym sosem. Sos klasyczny: 1/3 proporcji cytryny w stosunku do oliwy + przyprawy i odrobina sosu sojowego. Można dodać małą łyżeczkę musztardy. Sałatkę przystrajamy pokrojonymi truskawkami oraz startym żółtym serem.
Posłuchajmy najmodniejszego ostatnio zespołu z Brooklynu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz