sobota, 2 lipca 2011

Serowe kuleczki

Składniki: 
ok. 450 g sera  (ja dodałam 400g edamskiego i 50 litewskiego ziołowego)
3 ząbki czosnku (można dać 1 ząbek, ale ja jestem zwolenniczką czosnkowości)
2-3 łyżki majonezu (wyczuć konsystencję)
wiórka kokosowe (do obtaczania kuleczek)
mielony migdał
sól pieprz (na wyczucie)
Wykon:
1. Ser ucieramy na tarce na małych oczkach, trochę się z tym schodzi przy tej ilości sera, ale warto, by kuleczki były mięciutkie i bez żadnych grudek w środku.
2. Wyciskamy czosnek
3. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać inne ulubione przyprawy, ale takie by nie gryzły się z wiórkami kokosowymi.
4. Formujemy z masy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Następnie obtaczamy w mielonych migdałach, które pokryją te powierzchnie, których nie pokryły wiórki.
5. Wkładamy do lodówki, serwujemy jako przekąska

Serwować z dobrym winem i piosenką Fisza i Marii Peszek "Kuchnia"


Udostępnij

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz