niedziela, 17 lutego 2013

Czekoladowa tarta z orzechami

Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 3/4 kostki masła, 5 jajek, pół szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, zapach waniliowy, dwie łyżeczki kakao, czekolada na polewę, garść orzechów włoskich.

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka mieszamy z kakaem i zapachem waniliowym, a następnie dodajemy do ostudzonej czekolady. Białka ubijamy na sztywno, dodając na końcu cukier puder i cukier waniliowy. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą lub gotową polewą do ciast, posypujemy orzeszkami i przystrajamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Na niedzielę Beyonce, bilet na koncert mam już w kieszeni :)

1 komentarz: