poniedziałek, 18 lutego 2013

Sajgonki z orzechami i zieloną soczewicą w musztardzie

papier ryżowy
szklanka soczewicy zielonej, garść pęczaka, 2 szalotki, pół szklanki białego wina, 6 łyżek musztardy gorczycowej, 3 ząbki czosnku, garść suszonych pomidorów, świeży koperek, przyprawy

Zaczynamy od farszu. Na patelni szklimy posiekane drobno szalotki, podlewamy białym winem i dorzucamy posiekane orzechy włoskie. Gdy wino się zredukuje dodajemy musztardę gorczycową i czosnek, doprawiamy ziołami prowansalskimi i mieloną słodką papryką. W oddzielnym garnku gotujemy soczewicę z pęczakiem (doprawiamy curry, sosem sojowym, czosnkiem niedźwiedzim, pietruszką, solą i pieprzem kolorowym); gdy będzie gotowa łączymy z podduszonymi orzechami i dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy posiekane suszone pomidory. Papier ryżowy przygotowujemy wg rozpiski z opakowania, pakujemy w niego farsz, zawijamy i smażymy na gorącym oleju do zbrązowienia.

No to posłuchajmy czegoś nastrojowego:

1 komentarz:

  1. bardzo lubię sajgonki, kupiłam dzisiaj papier ryżowy więc kradnę przepis i wykorzystam go w swojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń