wtorek, 22 maja 2012

Pomidorowa z soczewicą po meksykańsku

Składniki:
Oliwa z oliwek, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, curry, włoszczyzna, pół czerwonej papryki, 1,5 litra bulionu warzywnego, 1 puszka pomidorów bez skórek, 2 ziemniaki, pół litra soku pomidorowego meksykańskiego, cztery łyżeczki tabasco, 250g czerwonej soczewicy; przyprawy wedle uznania: zioła prowansalskie, sól, pieprz cayenne, sos sojowy, koperek, liście laurowe, chili

Wykonanie:  

Na oliwie szklimy cebulę i posiekane ząbki czosnku, posypujemy curry. Dorzucamy posiekaną włoszczyznę i paprykę. Przykrywamy garnek i szklimy warzywa kilka minut. Zalewamy bulionem warzywnym. Dorzucamy pomidory z puszki - można też dać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Dodajemy przyprawy, 2 posiekane ziemniaki i całość doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje dolewamy sok pomidorowy i tabasco a następnie znów gotujemy aż warzywa będą całkowicie miękkie. Całość blendujemy i dodajemy opłukaną czerwoną soczewicę. Całość gotujemy około 15 minut aż soczewica zrobi się miękka. 

Przepis zainspirowany przepisem z Kwestii Smaku. Zupa wychodzi ostrawa i jest jej dużo :)


A posłuchamy sobie singla zespołu Płyny, bo ujmuje mnie ten teledysk:


Udostępnij

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz