poniedziałek, 7 maja 2012

Zupa ogórkowo-czosnkowa

Składniki:
Przecier ogórkowy
Ogórki kiszone w czosnku 
1 duża cebula
2 średnie marchewki, 1 pietruszka
pół pora, odrobina selera
3 duże ziemniaki
pół czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, curry, liść laurowy
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Na gorącą oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Szklimy. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i półtorej łyżeczki curry. Chwile podsmażamy. Następnie dolewamy wodę (jako że po przeprowadzce nie dorobiłam się jeszcze wszystkich akcesoriów i miarek - wody wlałam wymierzając 4 duże szklanki do piwa).
Do garnka dorzucamy posiekaną włoszczyznę i paprykę. Gotujemy ok. 20 min. Dorzucamy drobno skrojone ziemniaki. Gotujemy ok. 10-15 min (aż ziemniaki zaczną mięknąć). Dorzucamy przecier ogórkowy i mały słoik posiekanych kiszonych ogórków w czosnku. Gotujemy aż zupa będzie gotowa, na końcu przyprawiamy wedle uznania. Zupa wyszła przepyszna, kwaskowata, bardzo pożywna! Jak dobrze, że starczy nam jej na trzy dni!

A przygrywa nam już Luxtorpeda, z racji jej rychłego koncertu, który uświetni nasz festiwal:

Udostępnij

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz