czwartek, 7 czerwca 2012

Frytki z młodych ziemniaków


Składniki:
 młode ziemniaki
3 łyżki oregano
świeży tymianek
oliwa z oliwek
łyżeczka cukru
świeżo mielony pieprz, sól

Obrane ziemniaki kroimy w kształt frytek i moczymy w wodzie z łyżeczką cukru ok. 10 minut. Dzięki temu pozbędziemy się zewnętrznej powłoki skrobi. Następnie dokładnie osuszamy ziemniaki papierowymi ręcznikami.

Ziemniaki zalewamy kilkoma łyżkami oliwy, posypujemy świeżym tymiankiem i oregano. Na chwile odstawiamy, by ziemniaki wchłonęły sos. Pieczemy 30 minut w piekarniku w ok. 190 stopniach. Po wyciągnięciu w piekarniku osypujemy solą i pieprzem. I gotowe! W sam raz do podgryzania podczas meczy!  

Zaczynamy Euro!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz