czwartek, 7 czerwca 2012

Kulki ryżowe nadziewane serem

Składniki: 1 szklanka ryżu, 2 szklanki wody, 1 kostka warzywna, liść laurowy, kurkuma, sól, świeżo mielony pieprz, świeży tymianek, żółty ser w kostce, 1 łyżka mąki, 1 łyżka bułki tartej, do panierki 1 jajko i bułka tarta.

Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy kostkę warzywną, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, kurkumę i wsypujemy szklankę ryżu. Gotujemy aż ryż wchłonie cały bulion, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Do ryżu dosypujemy łyżkę mąki, łyżkę bułki tartej, świeży tymianek. Dokładnie mieszamy. 

 Ser kroimy w niewielkie kostki. Nabieramy ryż i formujemy z niego kulki, w środek wkładając ser. Kulki panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony do zarumienienia! Podajemy ciepłe. Jak dla mnie hit miesiąca! Ser rozpływa się w ustach! Na dobranoc przepiękna piosenka Starego Dobrego Małżeństwa, która właśnie plumka w tle...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz