czwartek, 27 września 2012

Pomidorowo-paprykowa z kalafiorem



Składniki:
   puszka pomidorów bez skórki, 2 papryki czerwone 
szklanka soku pomidorowego, 2 duże cebule
1 ząbek czosnku, łyżka koncentratu pomidorowego
1 mały kalafior, starty ser do posypania
oliwa o smaku chili, pół litra wody, plaster cytryny
przyprawy: 2 liście laurowe, szczypta szafranu, suszona mięta, pieprz, sól

Zacznę od piosenki! Posłuchajcie i sami przyznajcie, że idealna na jesień! Polecam też całą płytę Tres.B, cieszymy się, że ma polskie korzenie! Niestety nie wyłapuje mi tego youtube, więc wklejam linka tu. Zdążyłam się również zakochać w najnowszej płycie Skunk Anansie, nie rozczarowała, w dobrym skunkowym klimacie i ma kilka naprawdę rewelacyjnych perełek.

Wracając do naszej rozgrzewającej zupy. Na dno garnka wlewam ostrą oliwę i podsmażam na niej posiekaną cebulę z papryką. Papryka powinna puścić trochę soku, wtedy dosypujemy świeżą miętę i szczyptę szafranu. Zalewamy pomidorami z puszki oraz szklanką soku pomidorowego. Dodajemy wody i łyżkę koncentratu. Wrzucamy czosnek i plaster cytryny, który złamie smak. Całość gotujemy do miękkiej papryki. Na koniec przyprawiamy solą/pieprzem wedle uznania.


Podaję z kalafiorem, który ugotowałam oddzielnie, by zachował swój aromat. Posypuję startym żółtym serem.Alternatywnie przygotowałam również ryż gotowany w bulionie warzywnym, w końcu jak pomidorowa to albo z ryżem albo makaronem, tak rzeczono w moim domu! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz