niedziela, 6 stycznia 2013

Chleb żytni razowy z nasionami i czarnym makiem

Zaczyn: 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego, 150g mąki żytniej razowej, 120g letniej wody, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru.
Ciasto właściwe: gotowy zaczyn, 200g mąki żytniej razowej, 150g mąki chlebowej razowej 3 zboża, 150g mąki pszennej, 250g letniej wody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, namoczone pestki słonecznika, siemienia lnianego i czarnego maku.

Zaczyn wyrabiam dzień wcześniej i odstawiam w nieprzewiewnym miejscu pod przykryciem na całą noc. Gdy zaczyn będzie gotowy przygotowuję na nim ciasto właściwe. Przesiewam wszystkie mąki, cukru, soli, wodę i namoczone dodatki (część z nich zostawiam do posmarowania góry chleba). Wszystko dokładnie łączę ugniatając ciasto i odstawiam pod przykryciem na 4h. Po tym czasie zagniatamy ciasto ponownie i wkładamy do keksówki i odstawiamy na kolejne 2-3h. Chleb smarujemy z wierzchu pozostałymi nasionami i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy jeszcze ok 35-45 minut.

Ten kawałek kiedyś zasłyszałam w radiu. Dziwny teledysk.

1 komentarz: