piątek, 15 marca 2013

Paszteciki z risotto z parówką sojową

 Składniki: ciasto do pizzy, torebka ryżu, 1 parówka sojowa wędzona, kostka warzywna, kurkuma, słodka papryka mielona, pieprz mielony kolorowy, curry brązowe, żółty ser, 1 jajko do posmarowania.

Wykonanie: Na suchą patelnię wsypujemy ryż, który zalewamy 0,5 litra wody. Dodajemy warzywną kostkę rosołową i gotujemy cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie wodę, dolewamy kolejne 0,25 litra i gotujemy dalej, czynność powtarzamy jeszcze 2 razy po każdym wchłonięciu wody. W między czasie doprawiamy ryż kurkumą, szczyptą curry i słodką papryką. Na koniec dodajemy posiekaną drobno wędzoną parówkę sojową. Odstawiamy do ostygnięcia. Z ciasta do pizzy wycinamy okrągłe placki, w które wkładamy farsz wraz z odrobiną żółtego sera. Całość zaklejamy tak jak pierogi i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Coś na piątek:

2 komentarze: