środa, 17 kwietnia 2013

Szarlotka mocno cynamonowa



1 masło, 3 żółtka, 5 łyżek cukru -> składniki utrzeć
5 łyżek mleka podgrzać. 2 łyżki proszku do pieczenia wsypać do gorącego mleka.
3 szklanki mąki -> połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie utrzeć.
Ciasto rozwałkować pod formę (można je też utrzeć na grubych oczkach i poukładać palcami).

Zapiec ciasto 15-20 minut.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać brązowego cukru aż puszczą sok. Dodać cynamon do smaku. Pozostałe po 3 jajkach białka ubić na sztywno pod koniec dodając pół szklanki cukru brązowego i 2 płaski łyżeczki cynamonu. Połączyć z jabłkami. Całość wsypać na ciasto i piec ok. 40 min. w 180 stopniach. Pycha!

Zobaczcie jak Kimbra sobie radzi na looperze:

2 komentarze:

  1. Aromatyczna i na pewno smaczna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko, co ma w sobie cynamon, w mniejszej lub większej ilości (najlepiej to drugie) to dla mnie mega-pychota ;)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń