piątek, 29 kwietnia 2011

Przystawki Betijskie

Coś na szybko przed obiadkiem?

POMIDORKI WIESI

8 pomidorów o stabilnych dnach
1 twarożek chudy
Pęk rzodkiewek
Szczypiorek
1 łyżka chrzanu
1 łyżka musztardy
1 jogurt naturalny
Pieprz ziołowy
Sól czosnkowa



Wykonanie:
Odcinamy pomidorkom główki, zachowując je. Pomidory wydrążamy łyżeczką. Farsz: twarożek połączyć z posiekanymi na drobno rzodkiewkami i szczypiorkiem. Dodać chrzan i musztardę oraz kilka łyżek jogurtu (tak by farsz nie był za rzadki). Doprawić wedle uznania. Włożyć farsz w pomidorki, przykryć kapelusikami, podawać na zimno.
CUKINIA Z PATELNI
1 cukinia
1 jajko
bułka tarta
Przepyszna przekąska mojej mamy z pokrojonej cukinii obtoczonej w jajku i bułce tartej. Smażyć krótko na dużym ogniu, podawać ciepłe. 


ROLADKI Z DIPEM Z TOFU

Roladki:
małe marynowane kolby kukurydzy
wędlina sojowa, ser źółty
świeża bazylia

Sos: Tofu naturalne twarde, ser pleśniowy niebieski, pół opakowania śmietany 18%, sół, pieprz, kminek, zioła prowansalskie, pół kieliszka białego wina

Kolbę z kukurydzy zawijamy w bazylię, plaster wędliny i żółty ser. Zaczepiamy wykałaczką. Do garnka wlewamy białe wino, wrzucamy tofu i ser pleśniowy, rozpuszczamy. Następnie dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku. Można podawać na ciepło i na zimno!

SAŁATKA Z GREJPFRUTEM 
Mix sałat, 1 obrany grejpfrut posiekany w kostkę,
pół puszki kukurydzy
pestki słonecznika (prażymy je wcześniej na patelni)
sok z połowy cytryny, 
oliwa z oliwek o smaku czosnkowym
przyprawy wedle uznania
 

Jako że od pomidorów zaczęłam na nich też skończę. Pomidory są moją obsesją, mogę je jeść tonami! Istnieje przecudny utwór Ewy Bem pt. Pomidory, kojarzycie? Ktoś potem użyczył sobie sampla z tego kawałka... Miłego słuchania:

1 komentarz:

  1. Mogę użyć do sosu tofu naturalnego Polsoja czy polecasz jakieś inne?

    OdpowiedzUsuń