piątek, 29 kwietnia 2011

Wege-Gołąbki

Składniki:

1 torebka kaszy jęczmiennej

2 duże marchewki

30 dag pieczarek

Jajko

Kapusta karbowana

Pomidor

Cebula

Przyprawy

Wykonanie:

Przygotowywać jak klasyczne gołąbki – liście kapusty blanszujemy, wykrawamy twarde środki. Cebulę z pieczarkami podsmażamy na patelni. Kaszę jęczmienną i resztę warzyw ugotować, drobno posiekać i połączyć wszystko w jedną masę, dodając jajko i przyprawę według uznania. Taki farsz nakładamy w liście kapusty, zawijamy i dusimy w garnku.

Dla lepszego smaku na ułożone w garnku gołąbki wrzucamy posiekanego pomidora (lub koncentrat pomidorowy) oraz por, marchewkę dla koloru. Gołąbki dusimy na mniejszym ogniu niż gołąbki mięsne.


Udostępnij

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz