poniedziałek, 24 grudnia 2012

Chleb żytni razowy

Zaczyn:
4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
100g mąki chlebowej
100g letniej wody

Ciasto właściwe:
300g mąki żytniej razowej
150g mąki pszennej chlebowej
250g letniej wody
płaska łyżeczka drożdży instant
łyżka miodu
łyżeczka soli
ziarna słonecznika i siemienia lnianego

Zaczyn wyrabiam i odstawiam na całą noc pod przykryciem w nieprzewiewnym miejscu. Ziarna lnu i słonecznika wcześniej namaczam w gorącej wodzie aż zmiękną. Do ciasta właściwego przesiewam mąkę i dodaję resztę składników dokładnie zagniatając ciasto, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiam na kilka godzin, aż ciasto podwoi objętość. Przed włożeniem do formy keksowej zagniatam raz jeszcze i odstawiam na 3h. Piekę w 200 stopniach, po 30 minutach zmniejszam do 190 stopni i piekę jeszcze ok 20-30 min. I już - chlebek na święta gotowy! Smacznego!

1 komentarz: