niedziela, 30 grudnia 2012

Pasztet z soczewicy i pieczarek

Składniki: szklanka brązowej soczewicy, 2 szklanki wody, pieczarki, 1 duża marchewka, 1 pietruszka, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, łyżka oliwy, pół szklanki kaszy jaglanej, pół szklanki kaszy kuskus, przyprawy.

Soczewicę gotuję w 2 szklankach wody do momentu aż wchłonie ją całą. Do tego samego garnka wrzucam marchewkę i pietruszkę i chwilę sobie je podgotowuję, następnie ścieram na tarce. Pieczarki również ścieram na tarce i podsmażam na startej cebulce. Wszystkie składniki łączę, wbijam jajka, czosnek, dodaję kaszę jaglaną i kuskus, łyżkę oliwy i przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, kminek, gałkę. Masę blenduję i wkładam do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy (ja zrobiłam w trzech małych foremkach). Piekę około godziny w 180 stopniach.

A to kojarzycie z reklamy?

3 komentarze:

  1. Koniecznie kiedyś muszę zrobić taki pasztet, nigdy nie robiłam z soczewicy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy kaszę kuskus i jaglaną wrzucamy prosto z torebki czy coś z nią wcześniej robimy?

    OdpowiedzUsuń
  3. prosto z torebki, proszę się nie obawiać - spęcznieje bardzo.

    OdpowiedzUsuń