wtorek, 29 stycznia 2013

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie


Zaczyn: 7 łyżek aktywnego zakwasu, 150g mąki pszennej chlebowej, 120ml wody
Ciasto właściwe: gotowy zaczyn, łyżka cukru, łyżka soli, garść siemienia lnianego, 200g mąki pszennej chlebowej, 300g mąki orkiszowej, 250ml wody letniej, pół łyżeczki suchych drożdży, 1 jajko do posmarowania wierzchu.

 

Zaczyn przygotowuję dzień wcześniej i odstawiam w nieprzewiewne miejsce na noc. Gdy będzie gotowy zagniatam ciasto z resztą składników i odstawiam na ok. 3-4h aż podwoi swoją objętość. Następnie zagniatam je ponownie formując bochenek i odstawiam na kolejne 2h. Jeśli ciasto przykleja się do rąk nalezy podsypać mąki. Przed włożeniem do piekarnika smaruję chlebek roztrzepanym jajkiem. Piekę w 220 stopniach przez 10 minut, następnie zmniejszam do 200 stopni i piekę jeszcze ok. 50 minut. Pycha!

3 komentarze:

  1. Ale pięknie wyrośnięty!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie... pieczenie chlebów jeszcze przede mną :) póki co ledwo się z obiadami wyrabiam :)

    OdpowiedzUsuń