poniedziałek, 12 listopada 2012

Barszcz z kiszoną kapustą

Przepis wg Malki Kafki:

2 cebule posiekane w kostkę
2 marchewski starte na tarce na grubych oczkach
2 buraki posiekane w kostkę
pół poszatkowanej białej kapusty
posiekany seler naciowy z liśćmi 
papryka zielona posiekana w kostkę
1 puszka pomidorów
połowa cytryny ze skórką w całości
odrobina cukru, sok z połowy cytryny
3 łyżki oleju, sól, pieprz
kapusta kiszona





Wszystkie składniki poza kapustą kiszoną wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 2h. Kapustę kiszoną podajemy na samym końcu, wykładamy ją na talerzu i na nią wlewamy gotową zupę. Zupę można podawać z ciemnym pieczywem lub z ziemniakami. Zaznaczam, że nie jestem jedynym autorem zupy ze zdjęcia.

Nowego Heya jeszcze tu nie było, więc nadrabiam, a tekst jakby w temacie: 


4 komentarze:

  1. Nie jadłam nigdy takiego połączenia jak barszcz z kapustą...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakujące... i to jeszcze tę kiszoną kapustę tak osobno, na talerz, zalewaną. A dlaczego zupę gotujesz aż 2 godziny?

    OdpowiedzUsuń
  3. Na warsztatach gotowałyśmy krócej, myślę, że niecałe półtora. Wszyscy jednak zgodnie stwierdzili, że zupa mogłaby się jeszcze pogotować, wszystko oczywiście zleży od płomienia, tutaj był b.mały.

    OdpowiedzUsuń
  4. Malka opowiadała również, że istnieje szkoła. by kapustę kiszoną dodawać tuż przy finiszu i jeszcze chwilę gotować; jednak w jej rodzinnym domu podawało się ją w ten sposób.

    OdpowiedzUsuń