poniedziałek, 19 listopada 2012

Bułki orkiszowe

 

Bułeczki podpatrzone w programie Ł'apetyt w Kuchnia.tv. Zostało mi trochę świeżych drożdży więc musiałam je wykorzystać. 

Składniki:
1 szklanka letniej wody
2 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej
¼ kostki drożdży
1 mała łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, łyżka oliwy

Drożdże rozdrabniam z cukrem w letniej wodzie. Dodaję oliwę. Odstawiam na 25 minut. Mąkę przesiewam. Dodaję do niej sól i rozczyn. Dokładnie wyrabiam ciasto, z którego następnie formuję bułeczki (u mnie wyszło 10). Bułeczki smaruję oliwą i odstawiam do wyrośnięcia na ok 40-50 minut. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Nie mogę doczekać się koncertowego weekendu!
Tymczasem sprawdźcie Janelle Monae!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz