środa, 14 listopada 2012

Chlebek pszenny na zakwasie żytnim


Zaczyn:
50g zakwasu żytniego razowego
160g mąki pszennnej
120ml wody
Ciasto:
przygotowany zaczyn
ok. 550g mąki pszennej
150ml wody
łyżka cukru
łyżka soli


Pierwsze koty za płoty z moim zakwasem. Zakwas przechowuję juz w lodówce, więc muszę go wyjąć, dokarmić i odstawić na dobę w ciepłe miejsce, by zaczaą być aktywny. Następnie 50g aktywnego zakwasu łączę z mąką pszenną i wodą i odstawiam na kolejne 10-12h. Tak przygotowany zaczyn łączę z mąką pszenną (ok 500-550g, trzeba wyczuć po konsystencji ciasta), wodą, odrobiną soli i cukru. Wszystko bardzo dokładnie ugniatam w kulę, jesli się lepi podsypuję mąki. Ciasto przekładam do obsypanego mąką ręcznika w koszyku i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 2-3h w b.ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (czasem może to trwać do 5h) wkładamy go do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut (aż ciasto wyraźnie zbrązowieje) w 210 stopniach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz