poniedziałek, 22 października 2012

Barszczyk czerwony z fasolą

Składniki: 4 duże buraki, 1 duża marchewka, 1 duża pietruszka, liście selera, puszka czerwonej fasoli, sok z połowy cytryny, gałka muszkatołowa, sół, pieprz, zioła prowansalskie, kawałek świeżego imbiru, pół kostki warzywnej, 2 liście laurowe.  

Na początek piosenka, promująca kolejną płytę Muzyki Końca Lata, tym razem w wykonaniu Oli, szlagier legendarnej grupy ABC. Ujmuje i zachwyca, prawda? 


Barszcz bardzo podstawowy. Z założenia miało w nim być dużo buraków, buraków i jeszcze raz buraków. A buraczki prosto z ogródka, piękne, duże, soczyste. Skrajam je na drobne paski, marchewkę i pietruszkę kroję w cienkie krążki. Liście selera siekam drobno. Wszystko chwilę duszę na oliwie, następnie zalewam wodą, dodaję kostkę warzywną oraz przyprawy. 

Gdy barszcz zacznie się gotować skrapiamy go sokiem z cytryny, który wyostrzy kolor buraczków. Dodajemy też odsączoną czerwoną fasolę. Całość gotujemy do miękkości buraków, w zależności od buraków gotujemy na niezbyt dużym ogniu nawet do 2h. Składników niewiele a smak cóż... królewski!

Na koniec jeszcze pozostając w polskich klimatach, drugi singiel z drugiej płyty Kima Nowaka, brzmienie jak u taty Waglewskiego, prawda?:


P.S. do siekania buraków włóżcie rękawiczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz